Skip to main content
BloggKontor

En Gjutjärnsspis

Blog

En Gjutjärnsspis

Har lagat mat till familjen på en gjutjärnsspis i helgen, med allt vad det innebär. Till att börja med ryker det in då, det har inte  eldats i spisen på hela vintern. En lagom temperatur på plattorna är inte det lättaste att åstadkomma. Nu förstår jag varför min mormor alltid var uppe med tuppen för att elda igång spisen, som skulle hållas varm hela dagen för att hålla grytorna puttrande, då vi var här på landstället hela tjocka släkten.

PSX_20170304_191242

Den här helgen och gjutjärnsspisen för tankarna till Storköksbyråns besök på Ekstedts. När vi kommer innanför dörren på restaurangen infinner sig genast en angenäm doft av rök, björk, öppen eld och värme. Den mat och dryck som vi på Storköksbyrån får oss till livs är en upplevelse. Ostronet med lättrökt äppelpärla var helt fantastiskt. Ekstedts använder sig av matlagning med alla möjliga typer av tillagningstekniker i eldens och rökens tecken. Och de gör det förbaskat bra!

Jag lyfter på hatten för gammal och samtidigt förfinad modern matlagningskonst./ Kalle

PSX_20170303_014310 PSX_20170303_014252 PSX_20170303_014102

PSX_20170303_014218 PSX_20170305_195955

Har lagat mat till familjen på en gjutjärnsspis i helgen, med allt vad det innebär. Till att börja med ryker det in då, det har inte  eldats i spisen på hela vintern. En lagom temperatur på plattorna är inte det lättaste att åstadkomma. Nu förstår jag varför min mormor alltid var uppe med tuppen för att elda igång spisen, som skulle hållas varm hela dagen för att hålla grytorna puttrande, då vi var här på landstället hela tjocka släkten.

PSX_20170304_191242

Den här helgen och gjutjärnsspisen för tankarna till Storköksbyråns besök på Ekstedts. När vi kommer innanför dörren på restaurangen infinner sig genast en angenäm doft av rök, björk, öppen eld och värme. Den mat och dryck som vi på Storköksbyrån får oss till livs är en upplevelse. Ostronet med lättrökt äppelpärla var helt fantastiskt. Ekstedts använder sig av matlagning med alla möjliga typer av tillagningstekniker i eldens och rökens tecken. Och de gör det förbaskat bra!

Jag lyfter på hatten för gammal och samtidigt förfinad modern matlagningskonst./ Kalle

PSX_20170303_014310 PSX_20170303_014252 PSX_20170303_014102

PSX_20170303_014218 PSX_20170305_195955