Skip to main content
Blogg

Ät klimatsmart!

Ät klimatsmart och minimera ditt ekologiska fotavtryck!Klara1

Tidigare i år visades ett inslag på tv4, som handlade om att sex st restauranger i Uppsala har börjat skriva ut sina olika rätters koldioxidutsläpp i sina menyer.

Med hjälp av ett program utvecklat på Chalmers i Göteborg räknas koldioxidutsläpp fram för varje enskild rätt och gästen får chans att välja rätt (!) ur ett helt annat perspektiv än vad som är gott och nyttigt.

Det tycker jag är ett bra initiativ, som underlättar för den som vill bli mer miljömedveten. (Och det behöver väl de flesta av oss idag?) Förhoppningsvis får vi se fler restauranger ta efter för att öka medvetenheten om matens miljöpåverkan.

Länk till inslag, med bl.a. Antonio Ziakoulis, ägare till restaurangen 60 kvadrat i Uppsala:   http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/de-vill-få-fler-att-äta-klimatsmart-koldioxidmärker-menyn-3786992

Att köttproduktionen har ett högt koldioxidutsläpp är ingen nyhet, och att ett vegetariskt alternativ är att föredra ut miljösynpunkt vet de flesta idag. Men visste du tex att ris ger ca 20 ggr högre utsläpp av växthusgaser än potatis? Eller att smör ger ca fem ggr högre utsläpp av växthusgaser än margarin?

På Stockholm stads hemsida finns mer att läsa om olika livsmedels miljöpåverkan från jord till bord:
http://www.stockholm.se/ByggBo/Leva-Miljovanligt/Det-smarta-koket/Livsmedels-klimatpaverkan/

/Klara

klara2

Ekologisk potatis är mycket klimatsmart kolhydratkälla