Skip to main content
Blogg

Mikroorganismer

Förra veckan hade vi kurs som hölls av Johan Öberg om mikroorganismer i livsmedel.  Han berättade att det finns en del viktigt att känna till om mikroorganismer, framför allt om bakterier och virus.

Det finns både goda och skadliga bakterier. De goda finns till exempel i filmjölk, syrad korv, ostar och i andra livsmedel. Dessa bakterier ökar hållbarheten och livsmedelssäkerheten på dessa produkter. De skadliga bakterierna kan orsaka förskämning eller matförgiftning. Förskämningsbakterier blir man inte sjuk av, men de gör att livsmedel smakar och luktar illa. De som orsakar matförgiftning kan man oftast inte känna själv när man äter livsmedel. En del luktar eller smakar inte illa.

Detta är ju högintressant så här i sommartider med våra traditioner med bufféer på uteserveringar bla. Vi lärde oss att både kyla och värme är mycket viktiga parametrar att förhålla sig till för att säkerställa god livsmedelskvalitet när det gäller bakterienivå.

Vi här på Storköksbyrån önskar alla en god, varm och solig sommar med massor av god mat och dryck under säkra former. /Albina