Skip to main content
BloggProjekt

Förra årets julklapp

Kommer ni ihåg årets julklapp 2016? Det var i alla fall ett par VR glasögon för några hundralappar. Du lägger din smartphone i glasögonen och kan sedan uppleva en virtuell verklighet. Den kan vara digital eller filmad med ett antal specialkameror.

Det som jag tycker är bäst med tekniken är att 3D-modeller får en mycket större funktion, det ger en mycket realistisk rumslighet och man kan besöka byggnaden, köket innan det är färdigbyggt. Nackdelen är att man ser ut som en rymdvarelse som famlar omkring. Det finns dock redan mer interaktiva system men det dröjer väl ett tag innan de slår igenom.

Genom vårt 3d-ritprogram Revit kan man enkelt framställa VR-scener. Autodesk har en renderingstjänst som har tillgång till en fantastisk datorkraft, det som förut tog ett dygn med en bra stationär dator kan nu renderas på en timme.

Testa länkarna nedan, de första 1 st med stereopanorama kräver VR glasögon och är de som ger bäst rumslighet. / Erik Johnsson

Storkök stereopanorama, kräver VR-glasögon:  http://pano.autodesk.com/pano.html?url=jpgs/52c18176-0365-4968-8c3b-61700f552bab

Storkök panorama: http://pano.autodesk.com/pano.html?mono=jpgs/c4f613d7-9bc9-4278-ba49-b517682a680b