Äta myror?

Who har inkommit med en rapport där de pekar på insekters potential som viktig proteinkälla i ett världsperspektiv. För att föda jordens växande befolkning krävs nya idéer. Insekter?.

I Sverige är det olagligt att servera insekter på restaurang eller sälja insekter som livsmedel. Men det är på väg att ändras. I Finland blev det tillåtet den 20 september , Danmark och Norge har tillåtit det tidigare.

Nya livsmedel som kommer till EU måste godkännas av EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet och just nu ser de över reglerna beträffande insekter. Insekter har länge varit en delikatess i Asien, Afrika och Sydamerika. I Colombia är det bladskärarmyror som står på menyn, där både myrorna och deras ägg äts. Smaken sägs vara syrlig och påminna om vinäger. De senaste åren har trenden spridit sig till västvärlden. I Sverige avvaktar nu Livsmedelsverket EFSAs riskbedömningar och godkännande innan det sätts upp nationella regler för hur insekter ska behandlas som foder och livsmedel.

Vi i, Sverige, ser det som konstigt med insekter på menyn men det faktum att vi äter både blodpudding, kräftor och surströmming upplevs minst lika udda i andra länder. I dag präglas matkulturen ständigt av nya influenser, nästa trend i Sverige. Insekter?

Tre fakta

  • Syrsor innehåller mera näring än både nöt och kyckling.
  • Insekter är en bra källa till protein, järn, kalcium och vitamin B12.
  • Insekter utgör ett mera miljövänligt alternativ till traditionellt kött.
  • Insekter är miljövänligt

/Eleonora