månadsarkiv: maj 2017

Flitens lampa lyser!

Det är måndag! Ny vecka och nya utmaningar. På Storköksbyrån lyser alltid flitens lampa.

Vi hoppas på mindre hagelskurar och mer sommar. Alla utom Carro som har julpyntet kvar;)

/Johan

 

 

TUNGELSTA SKOLA

En stålande vacker vårdag gjorde jag ett besök i Tungelsta skolas om- och tillbyggda kök som ligger på Tungelstavägen 135 i Haninge kommun. På bilden ser vi tillbyggnaden av matsalen och ovanpå matsalen ett nytt fläktrum. Köket har under längre tid varit i behov av ombyggnad för att klara dagens myndighetskrav samt att tillaga fler portioner mat när skolans elevantal ökar. Storköksbyrån fick uppdraget av Tornberget att tillsammans med beställare, konsulter och verksamheten ta fram programhandling på ombyggnaden av köket. Processen fram till beslut var lång, dels pga till hur många elever köket skulle tillaga mat, samt att husets konstruktion var svår och krävde en hel del smarta och ibland kanske nytänkande lösningar. Tillslut efter ca 6 års väntan står nu köket klart med dess utökade matsal samt även nya lokaler, för expedition mm.

Restaurangchef Ingela Woxell berättar att köket nu klarar av att tillreda minst 1000 portioner och att det är lättstädat. Framförallt nämns golvet som en stor förbättring med kuvertfall mot brunnar och att de inte längre behöver använda gummirakan lika mycket som tidigare. Leverans av varor sker nu ca 1 gång/vecka mot tidigare 3 gånger i veckan pga att förråden nu är större. Plats för varor och returer i varumottagningen är förbättrat, samt att de har ett eget rum för tvätt. Tidigare skedde tvättning av kläder i bla undercentralen. Dagsljuset som de får i köket via en ljusgård i taket upplevs väldigt possitivt. Barnen är nu tystare och lugnare i den ombyggda matsalen ,det har bl.a. har satts upp ljudabsorbenter i tak och på väggar. Även logistiken i matsalen har förbättrats. Verksamheten har varit med i projektet med synpunkter och fick bl.a. fria händer att färgsätta diskinlämningen, och i byggets slutskede även utöka kontoret med två platser och även komplettera med fönster mot matsalens inre del. Jag fick en känsla av att Ingela samt övrig personal och elever är väldigt nöjda med köket och matsalen, även om det har varit en del förseningar och injusteringar av utrustning mm.

PERSONAL OCH VAROR

Varuintag med bred öppning för att underlätta intransport av både skolans och kökets varor. Till vänster innanför dörren är kökets varumottag med hiss till köket. Genomgående hiss mellan varumottagningen och omklädningsdelen. Tidigare fanns bara en hiss som användes av både skolan och köket och tyvärr så även varuintaget. Storköksbyrån föreslog att det skulle byggas en till hiss, samt att byta befintlig hiss. Nu har skolan en egen hiss längre bort i korridoren och köket en genomgående hiss. Personalen kommer in via den gemensamma korridoren och går in i omklädningsrummet för att sedan ta hissen ned till köket utan att passera annan verksamhet.

FRI SIKT

Full fart i köket med ångande kokgrytor och personal som tillagar mat inför dagens lunch. Lägg märke till att det inte är vertikala ledningskanaler med anslutning från tak utan här har vi löst matningen via pelare (matning från golv) bakom kokgrytorna. Konstruktionen blir tät och inga kanaler som skymmer sikten. Ett glasparti inplanerades mellan kök och renseri för att öka trivselkänslan i köket.

 

DIET i KÖKET

I dag blir det skinksallad med pasta. Bänken är höj och sänkbar vilket uppskattas väldigt mycket av personalen. I bakgrunden syns dietens utrustning. Spis, kombiugn och arbetsbänkar.

 

 

 

 

ÖPPET KÖK

Via en lucka i väggen skapades ett öppet kök där specialkosten serveras. Uppskattas av barnen som kan se in i det toppmoderna högteknologiska köket och även få kontakt med kökspersonalen. Personalen har nu även bra utsikt över serveringslinjerna som är placerade strax utanför köket. Till höger om specialkosten finns genomgående värmeskåp för att underlätta arbetet för personalen. Serveringsmöblerna är mobila och med anslutning från tak vilket underlättar vid städning. Vattenpåfyllning av värmerierna sker med slang via diskrummet, detta för att minimera risken för vattenskador. Tömning av värmerierna görs via avlopp till golvbrunn.

LJUSINSLÄPP

Dryckes- och brödstationen är uppställd mot en skärmvägg som avskiljning mot diskinlämningen. Diskrummet får indirekt dagsljus tack vare glaspartiet i skärmväggen.

KONTORET

    

Kontorsdelen i köket som verksamheten själva har inrett. Till vänster byggde man ut kontoret med plats för ytterligare en kontorsplats, samt ett fönster ut mot matsalens inre del. På så sätt har köket uppsikt över eleverna även i den inre delen av matsalen. Glasparti mellan kök och kontor.

EGEN DESIGN

 

Diskinlämning som skolan själva har fått färgsätta. De valde kakel med alla färger i Höganäs colorserie. Vid serveringen har de placerat ett vitrinskåp med info om bl.a. olika pastasorter och bönor.

TACK

Storköksbyrån tackar vår beställare Tornberget och dess tekniska konsulter för att vi fick vara med och designa och projektera köket. Vi tackar även konsultgruppen och entreprenörerna som har varit delaktiga i att göra köket till vad det är idag. Ett stort tack till skolans personal och elever som tålmodigt har väntat i flera år på ombyggnaden. Vi på Storköksbyrån önskar köket all lycka i framtiden och hoppas att ni och eleverna samt övrig skolpersonal kommer trivas i det nya köket/matsalen lång tid framöver.

Blogginlägg av Håkan Sjöström 2017-05-08.

 

 

 

 

Förra årets julklapp

Kommer ni ihåg årets julklapp 2016? Det var i alla fall ett par VR glasögon för några hundralappar. Du lägger din smartphone i glasögonen och kan sedan uppleva en virtuell verklighet. Den kan vara digital eller filmad med ett antal specialkameror.

Det som jag tycker är bäst med tekniken är att 3D-modeller får en mycket större funktion, det ger en mycket realistisk rumslighet och man kan besöka byggnaden, köket innan det är färdigbyggt. Nackdelen är att man ser ut som en rymdvarelse som famlar omkring. Det finns dock redan mer interaktiva system men det dröjer väl ett tag innan de slår igenom.

Genom vårt 3d-ritprogram Revit kan man enkelt framställa VR-scener. Autodesk har en renderingstjänst som har tillgång till en fantastisk datorkraft, det som förut tog ett dygn med en bra stationär dator kan nu renderas på en timme.

Testa länkarna nedan, de första 1 st med stereopanorama kräver VR glasögon och är de som ger bäst rumslighet. / Erik Johnsson

Storkök stereopanorama, kräver VR-glasögon:  http://pano.autodesk.com/pano.html?url=jpgs/52c18176-0365-4968-8c3b-61700f552bab

Storkök panorama: http://pano.autodesk.com/pano.html?mono=jpgs/c4f613d7-9bc9-4278-ba49-b517682a680b